januari 25, 2017

Vanliga frågor & Svar

Då vi på 1Mikrolån.se får en del frågor så har vi försökt sammanställa informationen på en enkel sida för att våra besökare ska kunna få ta del av den utan att kontakta oss. Om ni inte skulle hitta informationen ni söker efter så kan ni alltid kontakta oss med hjälp av vår kontaktsida.

Vem får ta ett smslån?

Det finns flera olika riktlinjer som långivarna sätter upp och det är svårt att generalisera om dessa. Men i princip måste man vara minst 18 år gammal och i vissa fall 20 år. Oftast behöver man en inkomst på omkring 100 000 kr eller mer för att få ett lån beviljat.

Beroende på långivare så finns det oftast flera krav som kan vara:

  • Svensk medborgare
  • Folkbokförd i Sverige
  • Svenskt bankkonto
  • Inget skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten
  • Svenskt bankkonto

Tar alla smslångivare en kreditupplysning eller UC?

Alla smslångivare tar en kreditupplysning men de flesta väljer att inte använda sig av Upplysningscentralen för detta. Det vanliga är att smslångivare för belopp på under 11 000 kr använder sig av antingen Creditsafe eller Bisnode.

Det betyder att ingen förfrågan registreras och det är ingen som vet att du har ansökt om ett smslån.

Kan jag låna med betalningsanmärkningar

Det finns flera smslångivare som inte ser betalningsanmärkningar som ett hinder för att du ska kunna få ta ett smslån eller mikrolån. Det viktiga är att du inte har något skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.

Det finns nämligen inte en enda långivare som accepterar att du har ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten vid skrivande stund.

Se vår avdelning om mikrolån med betalningsanmärkningar för mer information.

När får jag in pengarna på kontot?

Rent generellt så har man pengarna på kontot samma dag om ansökan blivit beviljad före klockan 13:30 en vardag. Vissa smslångivare gör direktutbetalningar till vissa banker och du finner den informationen under vår avdelning om direktutbetalningar.

Kan jag ha flera lån hos samma långivare?

Det generella svaret är nej då de flesta långivare inte accepterar att en låntagare har flera lån i sitt namn hos samma långivare. Men det finns en del undantag och dessa är främst sådana som erbjuder både mikrolån och vanliga traditionella års lån.

Då kan man nämligen ha ett mikrolån och även ett års lån.

När måste lånet återbetalas och hur sköts det?

Beroende på vilken långivare och löptid du har val så skiljer det sig rätt mycket. Men redan från början när du tar lånet så får du information om när det ska betalas tillbaka. Oftast skickar smslångivare ut en faktura per epost men i vissa fall så skickas en vanlig pappersfaktura till din folkbokföringsadress.

Vad ska jag göra om jag inte kan betala tillbaka lånet?

Om du märker att du inte kan betala tillbaka det lånet som du tagit så är det viktigt att du som låntagare omedelbart kontaktar långivare. På det sättet kan du undvika dyra kostnader och se om det går att lösa det hela med hjälp av en betalningsplan.

Vi på 1Mikrolån.se har märkt att om man kontaktar långivaren så fort som man märker att det kan bli problem att betala tillbaka lånet och berättar om hur ens situation ser ut så kan det finnas en möjlighet att långivaren sätter upp en betalningsplan.

Men det är inget som man ska utgå ifrån utan tvärtom ska man försöka att aldrig ta lån man inte kan betala tillbaka. Då undviker man alla problem.